Pro milovníky vína

Snad všichni, alespoň jednou v životě ochutnali maďarské víno. Dříve narození nejspíš s nostalgií zavzpomínají na sladké tóny tokajských výběrů nebo na bikavér, který v komunistické éře dominoval svátečním stolům a byl zárukou vždy chutného červeného vína.Mladší generace mívají s maďarským vínem rozporuplnou zkušenost, neboť porevoluční doba český trh v první vlně zaplavila převážně levným vínem nevalné kvality a jednou ze zemí jeho významného dovozu k nám bylo i Maďarsko. Maďarsko rozlišuje 22 vinařských oblastí, které jsou rozesety prakticky po celé zemi. Ty nejznámější jsou Tokaj, Eger, Somló, Szekszárd, Villány, ale jak u Balatonu, tak i třeba na Velké Maďarské Nížině najdeme kvalitní vína a skvělá vinařství.
Odrůdová skladba vín v Maďarsku je pestřejší, ale vlastně není nepodobná české – jen srozumitelnost jejího označení někdy bývá obtížnější, například: olaszrizling (čti: olasrizlink) pojmenovává ryzlink vlašský, szürkebarát (čti: sýrkebarát) oslovuje rulandské šedé, kékfrankos (čti:kékfrankoš) je analogem frankovky a tak dále. Mezi typy, které bychom v české státní odrůdové knize
hledali marně, anebo se v Česku alespoň komerčně nepěstují, patří furmint, hárslevelű (čti: háršlevlý)spíše známá jako lipovina, dále juhfark či leányka (čti: láňka) a méně známé budou i modré hrozny kadarky nebo mediny.

V naše nabídce najdete jak hotely, které kladou velký důraz na to, aby na svých vinných listech měli co nejšiřší nabíku maďarských vín, ale i hotely, které patří přímo do správy některých vinařství a jejich portfolio je celkově založeno na turistiku spojenou s vínem.

Chcete vědět, co je u nás nového?